Yritys ja historia

Saarila on pohjoiskarjalaisessa maaseutumaisemassa sijaitseva yritys. Pellot ja metsät rajoittuvat Viinijärveen ja linnustoltaan rikkaaseen Solanlampeen. Saarilassa on hiljaista ja rauhallista.

Päärakennuksessa Seija ja Eero Kakkonen pitävät yllä ruokapalveluita.

Lomamökkien vuokrauksen Haninranta, Koivuranta ja Mäntyranta hoitaa Terhi.

   

Vanhaa Saarilaa

Haninniemi on ollut asuttuna jo pitkään. On tutkittu, että paikka on ollut asuttuna jo 1600-luvulla. Vanhimmat merkinnät ovat vuodelta 1618. Vanhoja asumusten jälkiä ja raunioita on jäljellä useitakin niemen alueella. Lähimpänä olevat hyvin säilyneet rauniot ovat aivan muutaman sadan metrin päässä Saarilan päärakennuksesta.

Saarila on ”ikivanha” tilan nimi. Vanhojen maakirjojen mukaan koko Haninniemi sekä lähisaaria on kuulunut Saarila-nimiseen tilaan, yhteensä noin 200 hehtaaria. Aikojen saatossa tila on jakautunut ensin kahtia ja siitä taas pienemmiksi tiloiksi ja tonteiksi. Nykyinen Saarilan tila on siirtynyt omistajilleen kaupan kautta, ilman mitään sukusiteitä edellisiin omistajiin. Nykyiset rakennukset ovat vanhoja: navetta, aitta ja riihi ovat 1900- luvun taitteessa rakennettuja, talo 1920- luvulla. Lisäksi löytyvät vielä vanha maakellari ja perunakuoppa. Vanhat pihapuut voisivat kertoa monta tarinaa.

Pihapiiri on säilytetty vanhan mallisena, perinteitä vaalien on rakennettu uuttakin ja peruskorjattu vanhaa. Entisajan pistoaitaa on tehty useana kesänä, ja vanha latokin on katettu päreellä. Vanhoja laitumia laiduntavat vieläkin eläimet.